Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Gedichtendag en Poëzieweek

Poëzieweek in Antwerpen

Op Gedichtendag wordt Seckou als nieuwe stadsdichter van Antwerpen aangesteld, en nemen we afscheid van stadsdichter Maud Vanhauwaert. Maar er is meer. De stad Antwerpen heeft een boordevol poëzieprogramma klaar voor de Poëzieweek.

De Poëzieweek start op donderdag 30 januari 2020 met Gedichtendag. Motto van deze editie is 'De toekomst is nu!' Poëzie is er voor elke stap die je zet in een steeds grotere wereld

De Startshow van de Poëzieweek vindt ook dit jaar in Antwerpen plaats. Daarnaast zijn er activiteiten in het Letterenhuis en enkele Antwerpse openbare bibliotheken.


FELIX PAKHUIS
STARTSHOW POËZIEWEEK 2020

De startshow van de Poëzieweek vindt ook dit jaar in Antwerpen plaats. De toekomst is nu! Dat is het thema van de achtste Poëzieweek en die toekomst wordt gevierd met dé Startshow van de Lage Landen in het Felix Pakhuis.

Een selectie van de 10 dichters die hun stem gaven aan het Poëziegeschenk maken hun opwachting en nemen je bij de hand, de toekomst in. Zacht of rebels, uitgepuurd of recht voor de raap, slam of -instaproof.

Met o.a. Charlotte Van den Broeck, Dean Bowen, Max Greyson en Maud Vanhauwaert. Jan Ducheyne dj’t en kondigt aan vanachter de draaitafels.
Donderdag 30/1, 20.15 uur
Tickets & info: www.poeziecentrum.be
Felix Pakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen

 

LETTERENHUIS
STADSDICHTERWISSEL

Maud Vanhauwaert neemt op Gedichtendag in het Letterenhuis afscheid als Antwerps stadsdichter. Ze geeft de fakkel door aan slam poet Seckou, de nieuwe stadsdichter. Vanhauwaert grasduint in haar stadsgedichten en leest ook haar laatste stadsgedicht, geïnspireerd op de collectie van het Letterenhuis. En ze laat je uiteraard ook kennismaken met de kersverse tiende stadsdichter van Antwerpen. Kom naar het Letterenhuis en ontdek met welke prikkelende ideeën en plannen die de komende twee jaar aan de slag wil!
Donderdag 30/1, 15.00 uur | Gratis
Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen - www.letterenhuis.be

 


BIBLIOTHEEK PERMEKE
DONDERDAGEN VAN DE POËZIE

 Op Gedichtendag ontvangt bibliotheek Permeke vier Roemeense dichters en hun vertaler in het kader van Europalia Romania: Irina Nechit, Doina Ioanid, Teodor Duna en Cosmin Perta. Johan de Boose gaat met hen in gesprek over de ziel van de Roemeense poëzie, over experiment en engagement. Alle dichters lezen voor in het Roemeens met Nederlandse vertaling door Jan H. Mysjkin.
Donderdag 30/1, 12.30 uur | Gratis
Bibliotheek Premeke, De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen
www.permeke.org

 

VERS GEPLAKT, DE POËZIEWANDELING

 Stadsdichter Maud Vanhauwaert ging in de ATV-reeks ‘Vers Geplakt’ op zoek naar sporen van tien overleden dichters in Antwerpen. Met hun versregels maakte ze een nieuw stadsgedicht. Maud dook voor elke aflevering in het depot van het Letterenhuis en ging op zoek naar het werk van grote Antwerpse dichters zoals Alice Nahon, Willem Elsschot en Paul van Ostaijen. Met hun verzen trok ze naar een plek in de stad die verbonden is met het leven of werk van de dichter en ging erover in gesprek met passanten. U kan alle filmpjes bekijken op de website van het Letterenhuis.
Er is vanaf 5 januari ook een poëzie-wandeling langs de tien plekken die Maud bezocht in het spoor van de dichters.
Download de Antwerp Museum App en kies de poëziewandeling 'Vers Geplakt'.

 

BIBLIOTHEEK VREDE
BLIND DATE MET EEN GEDICHT

 Kom tijdens de poëzieweek naar Bib Vrede en leen een ingepakt gedicht. Laat je verrassen door de inhoud van dit pakje. Wie weet klikt het tussen jullie, en blijft de liefde eeuwig duren. Was de liefde van korte duur of is het gevoel niet wederzijds? Dan breng je het terug en probeer je het gewoon nog een keer. Zolang de voorraad strekt.
Van 27/1 tot en met 7/2, tijdens de openingsuren | Gratis
Bibliotheek Vrede, Moorkensplein 19, 2140 Borgerhout
www.bibvrede.be

 

BIBLIOTHEEK COUWELAAR
DE GRIJZE COMEDIE

DE GRIJZE KOMEDIE is een groep van vijf dames die zich verdiepen in woordkunst. Zij brengen sfeervolle voorstellingen rond verschillende thema’s, zowel met gedichten als proza. De Grijze Komedie ontving in Deurne de Publieksprijs voor Cultuur 2017. In hun meest recente voorstelling “HartVerwarmend” brengen zij poëtische teksten over alle seizoenen van de liefde in het leven, vanaf de eerste verliefdheid tot het volle leven, met de nodige (zelf)relativering en humor. De teksten worden afgewisseld met liedjes gebracht door Sebastiaan Simoens (gitaar en zang).
Donderdag 30/1, 20.00 uur | Gratis
Inschrijven via bib.couwelaar@antwerpen.be, of aan de balie van de bib.
Bibliotheek Couwelaar, Couwelaarlei 120, 2100 Deurne


BIBLIOTHEEK ARENA
FATENA AL-GHORRA

De Palestijns-Belgische Fatena Al-Ghorra werd geboren in de Gazastrook en wordt algemeen beschouwd als één van de meest beloftevolle Palestijnse dichters. Sinds ze in 2009 op de vlucht sloeg voor Hamas, woont en werkt ze in Antwerpen.
Ze is niet meer weg te denken uit de wereld van de poëzie, onder andere dankzij haar succesvolle bundel 'Gods bedrog' en poëzieavonden in het land onder de naam 'Fatena's Poetry Salon'. Met 'neem dit lichaam' heeft Fatena Al-Ghorra nog meer poëzieliefhebbers voor zich gewonnen.
Een ideale gastauteur om het splinternieuwe "boekenrek van meerdere talen" in bib arena in te wijden.
Maandag 27/1, 14 uur | Gratis 
Inschrijven via bib.arena@antwerpen.be
Bibliotheek Arena, Arenaplein 62A, Deurne

 

GEDICHTENDAG IN EKEREN
BIBLIOTHEEK DRIEHOEK

Bibliotheek Driehoek Ekeren opent haar deuren voor poëzieliefhebbers, ze brengen een diversiteit aan poëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk poëtischer. De leesgroep van bib Driehoek brengt haar eigen werken.
Donderdag 30/1, 10-20 uur | Gratis
Bibliotheek Driehoek, Driehoekstraat 43, Ekeren

 

POËZIEWEEKGESCHENK 'NU'

Tijdens de poëzieweek krijg je bij aankoop van minstens €12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Nu is een bloemlezing met werk van 10 jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun dichterscarrière.

 

Alle poëzieactiviteiten in Antwerpen en Vlaanderen vind je terug op de website www.poezieweek.com