Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet

Het complex Plantin-Moretus, Unesco-werelderfgoed, is uniek en onverdeelbaar. Het is wereldwijd de enige drukkerij-uitgeverij uit de 16de/17de eeuw die bewaard bleef met uitrusting en woning.

Op de prestigieuze Unescolijst van het Werelderfgoed staat één museum: het Antwerpse Museum Plantin-Moretus│Prentenkabinet. Dat is geen toeval: het complex is een uniek geheel. Het omvat een prestigieuze patriciërswoning en de enige nog ingerichte drukkerij-uitgeverij uit de 16de eeuw. Het museum zelf heeft een geschiedenis van intussen meer dan 125 jaar. Op 15 juli 2005 werd het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet als ‘Complex woning-ateliers-museum Plantin-Moretus’ ingeschreven op de exclusieve lijst van het Unesco-werelderfgoed.

 

En dat is niet alles. Er is ook nog het Plantin-Moretusarchief, een nagenoeg intact bewaard bedrijfsarchief dat de periode 1555-1876 beslaat. Dit is een goudmijn… van papier over de geschiedenis van het humanisme, de Contrareformatie, de wetenschappen en de boekdrukkunst. Kortom, over de Europese cultuur. In de 16de en 17de eeuw speelde de drukkerij-uitgeverij daarin een vooraanstaande rol. In 2002 werd het bedrijfsarchief van het Museum Plantin-Moretus/ opgenomen in de lijst van het Unesco-werelderfgoed.

 

Met deze erkenning neemt het Museum Plantin-Moretus dezelfde rang in als de Piramiden in Egypte, het Paleis van Versailles, de Akropolis te Athene, het Forum Romanum te Rome en andere culturele sites op de Unesco-lijst van het werelderfgoed.

www.museumplantinmoretus.be