Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Poëzie op huisvuilwagens

Naar aanleiding van Gedichtendag op 26 januari 2017 lanceert stad Antwerpen het initiatief ‘We zijn wat we kwijt zijn’. Tien vuilniswagens waarop een dichtregel is aangebracht zullen door de hele stad rijden. Zo is poëzie duidelijk en laagdrempelig aanwezig in de openbare ruimte.

Stadsdichter Maarten Inghels selecteerde de 10 dichtregels die op de wagens werden aangebracht. Het gaat over regels uit gedichten van onder meer Paul van Ostaijen, Hugo Claus, Ruth Lasters, Joke van Leeuwen, Max Temmerman, Charlotte Van den Broeck, Benno Barnard, Annemarie Estor, Adnan Adil en H.C. Pernath. De combinatie van poëzie en afval confronteert mensen iedere dag, in de hele stad, met de rijkdom van poëzie.

Antwerpen wordt hiermee na Rotterdam en Frankfurt de derde stad die op deze manier poëzie in de openbare ruimte brengt. In Rotterdam rijden er op initiatief van Poetry International al sinds 1988 vuilniswagens rond met poëzie op hun flanken. In overleg met Poetry International realiseerde Antwerpen Boekenstad in samenwerking met Stadsbeheer de poëzie-integraties op de Antwerpse huisvuilwagens. 

Openbare poëzie

Het is niet de eerste keer dat stad Antwerpen poëzie brengt in de openbare ruimte. Zo werd in 2008 een eerste gedichtenmuur gelanceerd. Later kwamen er nog gedichtenmuren bij van Gust Gils, Jan van Nijlen, Adriaan De Roover en Paul van Ostaijen. Daarnaast ondersteunt de stad ook poëzieprojecten en organiseert ze poëzielezingen in bibliotheek Permeke en het Letterenhuis, en het jaarlijkse Felix Poetry Festival.