Antwerpen Boekenstad

a a
facebook twitter flickr

Gedichtendag en Poëzieweek

Poëzieweek in Antwerpen

Op Gedichtendag wordt Maud Vanhauwaert aangesteld als nieuwe stadsdichter van Antwerpen, en nemen we afscheid van stadsdichter Maarten Inghels die de stad 12 prachtige stadsgedichten schonk. Maar er is meer. De stad Antwerpen heeft een boordevol poëzieprogramma klaar voor de Poëzieweek, die loopt tot woensdag 31 januari 2018. Antwerpen Boekenstad maakt voor u een selectie:

 

Poëzie op veegwagens

Sinds vorig jaar rijden er in Antwerpen 10 huisvuilwagens rond met poëzieregels van o.a. van Paul van Ostaijen, Hugo Claus en Joke van Leeuwen. Vanaf 29 januari 2018 zullen ook veegwagens poëzie ronddragen met regels van tien nieuwe dichters. De nieuwe poëzieregels op veegwagens worden op maandag 29 januari om 11u onthuld door schepen voor cultuur, stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens op De Bist in Wilrijk. Klik hier voor extra info.

Praktisch: maandag 29 januari 2018 om 11u op De Bist in Wilrijk – vrije toegang

 

Bibliotheek Permeke: Donderdagen van de Poëzie - stadsdichter Maarten Inghels stelt zijn boek 'Contact' voor

Op Gedichtendag interviewt Johan de Boose stadsdichter Maarten Inghels, die dan net de fakkel heeft doorgegeven aan Maud Vanhauwaert, over zijn nieuwe boek 'Contact' waarin naast nieuw werk ook alle stadsgedichten zijn opgenomen. Het boek geeft een goed zicht op het parcours dat Maarten de laatste twee jaar heeft afgelegd en waarbij hij poëzie laat ontstaan door allerlei interventies: van het zaaien van dichtregels in plantsoenen, woorden naar de maan schieten tot lange tochten langs de Schelde of naar Sint-Petersburg.

Praktisch: donderdag 25 januari 2018 om 12u30 in Bibliotheek Permeke​, De Coninckplein 26, Antwerpen – vrije toegang

 

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience: Carmien Michels, Joost Oomen en Jolien Deley

Op Gedichtendag nodigt schrijver, dichter en voormalige Europees kampioen Poetry Slam Carmien Michels twee bevriende artiesten uit in de Erfgoedbibliotheek: celliste Jolien Deley, die de ene dag Bach de baas kan, de andere dag een festival lamlegt met een van haar bands, en de springerige dichter, performer en muzikant Joost Oomen. Met zijn frisse en grappige poëzie schopte Joost het al op zijn 20 tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en op zijn 23 tot stadsdichter van Groningen.

Praktisch: donderdag 25 januari 2018 om 16:30 in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, Antwerpen – vrije toegang, verplicht te reserveren

 

Letterenhuis: Theater, theater! - okan-leerlingen maken kunstwerken voor Gedichtendag

Studenten aan de lerarenopleiding van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) begeleidden voor de Poëzieweek 2018 een groep okan-leerlingen (okan: Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers) van het Stedelijk Lyceum Offerande in Antwerpen. In de poëzieworkshop Theater, theater! kozen de okan’ers gedichten, waarna ze grafische technieken aanleerden en samen ontwerpen vervaardigden waarin woord en beeld werden verenigd. De resultaten zijn te bekijken in de hal van het Letterenhuis.

Praktisch: mini-expo van 25 januari tot en met 25 februari 2018 van 10:00 tot 17:00 in het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen – vrije toegang

 

Bibliotheek Permeke: Afhaalpoëzie

Op zaterdag 27 januari kan u in de bib aanschuiven voor een portie poëzie. U kiest een gedicht uit een menu met vele gedichten in verschillende smaken en specialiteiten en haalt het af aan de Afhaalpoëzie-Kiosk. Dichter Ûltsje van Gorkum leest de gedichten voor. Ook bezoekers van Permeke kropen in hun pen. Van hun poëtische ontboezemingen werden postkaartjes gemaakt, verkrijgbaar in de bib tijdens de Poëzieweek.

Praktisch: zaterdag 27 januari 2018 van 12:00 tot 16:00 in Bibliotheek Permeke​, De Coninckplein 26, Antwerpen

 

Programma in de Antwerpse bibliotheken

Niet alleen bibliotheek Permeke heeft een  programma voor de Poëzieweek, maar ook enkele bibliotheken in de districten van Antwerpen hebben een fijn aanbod poëzie.

Deurne - bibliotheek Arena

  • Donderdag 25 januari 2018 van 20 tot 21:30
  • Gedichtendag met 'Klank: een filosofie van de muzikale ervaring'. Filosoof en muzikant Tomas Serrien brengt een lezing over zijn boek en speelt aansluitend live muziek met zijn band.
  • Meer informatie

Ekeren - bibliotheek Driehoek

  • Donderdag 25 januari 2018 om 20:30
  • Woord uit de Ekerse Academie in de kijker
  • Meer informatie

Wilrijk - bibliotheek Bist

  • Donderdag 25 januari 2018 om 20:15
  • Literaire lezing met o.a. Mustafa Kör
  • Meer informatie

 

 

Alle poëzieactiviteiten in Antwerpen en Vlaanderen vind je terug op de website www.poezieweek.com